Menu: Centrale tekster: Databaser:
|
Dette er kun et udkast til en kommende webside.
National identitet. Nationalstat, nationalisme - en vejledning til litteratur- og informationsressourcer på nettet og på biblioteket.
Introduktion til kernetemaet:
Litteratur og informationssøgning: Det følgende er først en hurtig præsentation af nogle gode tekster, såvel artikler som bøger, dernæst nogle websider, hvor i kan finde yderligere information og endelig en oversigt over håndbøger og databaser til søgning af yderligere litteratur og information. Det er ved fremtidige projekter yderst vigtigt, at I ikke bliver ved grundlitteraturen og websider, men laver selvstændige søgninger efter yderligere bøger, artikler og forskning i øvrigt. De angivne tekster nedenfor, som ikke har links til fuldtekstudgaver på nettet, kan findes på universitetsbibliotekets P1 semesterhylde på afdelingen for basisstuderende i kælderen Strandvejen 12-14
CENTRALE TEKSTER Find disse referencer på siden: (National-)Stat, demokrati og deltagelse Introduktioner: Umut Özkirimli: Theories of Nationalism - a critical introduction
Klassikere: Hobsbawm Gellner Benedict Anderson Anthony D. Smith
Nationalitet og danskere: Christian Albrekt Larsen: Danskernes nationale forestillinger
Borger.dk (tidl. Danmark.dk) Dette er så at sige Danmarks hjemmeside med links til offentlige myndigheder - ministerier, kommuner, domstole mv. Offentlige publikationer, nyt om lovgivning mv.
CASA: Center for Alternativ samfundsanalyse SFI: Social Forskningsinstituttet AMID: Akademiet for migrationsstudier i Danmark CCWS: Center for Komparative Velfærdsstudier, Aalborg Universitet Center for Velfærdsstatsforskning, Syddansk Universitet AKF: Amternes og Kommunernes Forskningscenter FOSO - Netværk for forskning i socialt arbejde CASTOR: Center for analyse af strukturelle transformationer og nye orienteringsmåder i globaliserede velfærds- og videnssamfund CEPOS En såkaldt tænketank - meget liberalistisk. Arbejderbevægelsens erhvervsråd Noget lignende - lidt mere tv.
Det er godt at starte med gode håndbøger (leksika mv.) for at læse noget indtroducerende til de emner, man beskæftiger sig: få skabt et overblik, få nogle centrale begreber defineret og finde vigtige referencer. Måske det vigtigste internationale leksikon for samfundsvidenskab er: INTERNATIONAL ENCYCLOPEDIA OF THE SOCIAL AND BEHAVIORAL SCIENCES. Du kan anvende dette som et alm. leksikon, hvis du vælger at søge på: Article Titles. Så får du en alfabetisk liste over opslagsord, ganske som i et papirleksikon. Du kan også anvende deres subject classification til at tjekke, hvilke opslagsord der findes netop indenfor dit emne. I denne finder du et helt sæt af opslagsværker. Under Advanced Search kan du definere hvilke fagområder, du vil inddrage i din søgning. Bemærk at du får opslag fra mange forskellige værker, og således kan sammenligne, hvordan forskellige håndbøger definerer begreber mv.
Flere håndbøger: Du finder mange andre elektroniske håndbøger, hvis du finder universitetsbibliotekets hjemmeside: www.aub.aau.dk og i menuen til venstre vælger E-håndbøger og derefter vælger fra emnelisten nederst på siden. I nogle tilfælde er de elektroniske løsninger noget upraktiske, men derfor kan indholdet jo være ok. alligevel. Du kan dog også have megen gavn af Britannica Online og Gyldendals Online leksikon, som er fremhævet øverst på siden.
BIBLIOTEKSDATABASERNår du vil søge og lokalisere bøger og tidsskrifter: Når vi lige ser bort fra boghandlerne, er de vigtigste steder at lokalisere de bøger og tidsskrifter som ikke er på nettet: www.bibliotek.dk som er de danske bibliotekers fælles database. Fra denne kan du tjekke om det ønskede materiale findes på et bibliotek i Danmark, om det er udlånt, og du kan straks bestille det hjem til det bibliotek, hvor du ønsker at afhente materialet (hvor du blot skal være registreret som låner). Bibliotek.dk indeholder desuden den danske artikeldatabase, hvori artiklerne i alle danske videnskabelige tidsskrifter er registreret. Auboline som er universitetsbibliotekets egen database. Udover de bøger og tidsskrifter mv. som står fysisk på Aalborg Universitetetsbibliotek, finder du også her links til alle databaser og andre elektroniske ressourcer, som du som AAU studerende har adgang til via AUBs licenser. www.njl.dk. Og når en vigtig bog eller andet er udlånt fra AUB, er det jo en god ide lige at tjekke om Aalborg Bibliotekerne (Tidligere Nordjyske Landsbibliotek) har et eksemplar stående. Eller tjek andre folkebiblioteker evt. via Bibliotek.dk
Hvordan du finder ARTIKLER i tidsskrifter: Hvis du søger artikler i tidsskrifter, så husk at du i Auboline og i andre biblioteksdatabaser (undtagen i Bibliotek.dk som indeholder den danske artikeldatabase) ikke kan søge direkte efter artikler (heller ikke artikelforfattere), men skal søge efter de tidsskrifter, som artiklerne er i. Søger du efter artiklerne i tidsskrifterne, skal du søge i Bibliotek.dk (for danske artikler) eller i nedenstående databaser.
SAMFUNDSVIDENSKABELIGE DATABASERSelvom de følgende ikke er egentlig fuldtekstdatabaser vil der ofte ved artiklerne være links til fuldtekstversioner. Enten direkte eller også er der et AUBlink, der muliggør søgning efter en fuldtekstudgave via Auboline. Alle tidsskrifter som AUB har abonnement på er registreret i Auboline. Social Sciences Citation Index (SSCI) International Political Science Abstracts (IPSA)
ELEKTRONISKE TIDSSKRIFTER (FULDTEKST) Her er der tale om egentlige fuldtekstdatabaser, men de er tværfaglige. De første 2 databaser er specielle, fordi de har indskannet artikler fra centrale fagtidsskrifter helt tilbage fra 1800. Men mangler de nyeste årgange. Periodicals Archive Online (PAO) DADS Dette er et af de vigtigste steder at starte søgningen på nyere artikler. Du søger her automatisk i en række databaser samtidig. Academic Research (Proquest) Indeholder udover tidsskriftsartikler også mange artikler fra udenlandske aviser Academic Search Premier (Ebsco) De sidste 3 er også store og vigtige, men der er mange flere fuldtekstdatabaser. De kan findes: her. Men i stedet for at drukne i databaser kunne du måske med fordel forsøge at supplere din søgning med: Google Scholar der søger i videnskabelige artikler og vil finde mange af artiklerne i ovennævnte databaser, og nogle flere.
De ovenstående databaser giver jo adgang til fuldtekstartikler fra en uendelighed af tidsskrifter. Herunder skal kun fremhæves nogle vigtige tidsskrifter. Da det er danske tidsskrifter er alle artikler registreret i den danske Artikeldatabase (Se ovenfor under Bibliotek.dk). Men her er der ikke tale om fuldtekst. Tidsskriftet DANSK SOCIOLOGI Tidsskriftet DISTINKTION Tidsskriftet GRUS (søg artiklerne i databaserne Artikelbasen, IPSA eller Sociological Abstracs - se ovenfor) - som ikke længere udgives, men de gamle numre indeholder stadig mange gode og aktuelle artikler. SOCIALFORSKNINGSINSTITUTTET rapporter (se også øvrige udgivelser på Socialforskningsinstituttets hjemmeside - se ovenfor)
www.infomedia.dk Dette er de danske avisers database. De fleste aviser begynder at indgå engang i 90erne. Tjek slev i databasen, hvornår de enkelte aviser er kommet med. ALTINGET.DK Her har vi adgang til Christiansborgdelen UGEBREVET A4 LOs ugebrev
Tilbage til sidetop: Klik
|
Hvordan anvender jeg disse ressourcer hjemmefra? Samme brugernavn og password som til STADS. Læs mere. Dine fund: Har du forslag til tilføjelser til dette kompendium? Send mig en mail:
Specifikke emner: Denne del kan udvikles i samarbejde med grupperne, når de konkrete projekt-emner foreligger.
|