Hovedmenu:
Håndbøger, Leksika Databaser: Websider: Forskningscentre og "tænketanke" Politiske partier og bevægelser mv. Partiprogrammer og partipolitiske skrifter.
|
Samfundsfag,
Sociologi, Politik & Administration - en vejledning til litteratur- og informationsressourcer på nettet og på biblioteket. NB: Powerpoint om søgestrategi
LEKSIKA, HÅNDBØGER: Det er godt at starte med gode håndbøger, leksika mv. for at læse noget indtroducerende til de emner, man beskæftiger sig: få skabt et overblik, få nogle centrale begreber defineret og finde vigtige referencer. De flg. leksika er særlig relevante, når det drejer sig om søgning efter teorier og begreber. Måske det vigtigste internationale leksikon for samfundsvidenskab er: INTERNATIONAL ENCYCLOPEDIA OF THE SOCIAL AND BEHAVIORAL SCIENCES. Du kan anvende dette som et alm. leksikon, hvis du vælger at søge på: Article Titles. Så får du en alfabetisk liste over opslagsord, ganske som i et papirleksikon. Du kan også anvende deres subject classification til at tjekke, hvilke opslagsord der findes netop indenfor dit emne. Endelig søger man med Quick search i hele teksten, hvilket ofte giver mange og måske irrelevante hits, men ved meget specielle emner og begreber kan det være den eneste måde at finde noget på.
ENCYCLOPEDIA OF POLITICAL THEORY Og et glimrende leksikon specielt for politik. Også med både alfabetisk og subject index.
BLACKWELL ENCYCLOPEDIA OF SOCIOLOGY Det store sociologileksikon. Her kan du søge på Table of Contents, svarende til når man slår op i et papirleksikon efter opslagsord. Man kan også via Explore søge på emner, navne mv. og endelig er der forskellige søgemuligheder under avanceret søgning.
I denne finder du et helt sæt af opslagsværker. Under Advanced Search kan du definere hvilke fagområder, du vil inddrage i din søgning. Bemærk at du får opslag fra mange forskellige værker, og således kan sammenligne, hvordan forskellige håndbøger definerer begreber mv.
A NEW HANDBOOK OF POLITICAL SCIENCE Ikke så avanceret. Gå ind i den og kik på indholdsfortegnelsen. Mange gode introducerende artikler.
Flere håndbøger og leksika: Du finder mange andre elektroniske håndbøger, hvis du finder universitetsbibliotekets hjemmeside: www.aub.aau.dk og i menuen vælger E-håndbøger og derefter vælger fra emnelisten nederst på siden. I nogle tilfælde er de elektroniske løsninger noget upraktiske, men derfor kan indholdet jo være ok. alligevel. Du kan dog også have megen gavn af Britannica Online og Gyldendals Online leksikon, som er fremhævet øverst på siden. Bemærk også Bærbare håndbøger på biblioteket:
Når du vil søge og lokalisere bøger og tidsskrifter: Når vi lige ser bort fra boghandlerne, er de vigtigste steder at lokalisere de bøger og tidsskrifter som ikke er på nettet: www.bibliotek.dk som er de danske bibliotekers fælles database. Fra denne kan du tjekke om det ønskede materiale findes på et bibliotek i Danmark, om det er udlånt, og du kan straks bestille det hjem til det bibliotek, hvor du ønsker at afhente materialet (hvor du blot skal være registreret som låner). Bibliotek.dk indeholder desuden den danske Artikelbase, hvori du kan finde artikler fra alle danske videnskabelige tidsskrifter. Det er ofte muligt at bestille artikler hjem gratis eller mod betaling (der vil i så fald være et link th. for titlen). De leveres pr- e-mail som pdf-filer. Som noget nyt kan du ved at oprette et personligt login i Bibliotek.dk GEMME SØGNINGER til senere brug. GEMME POSTER i din kurv og ændre dine INDSTILLINGER bl.a. så du får mulighed for eksport til Refworks og andre referencesystemer. Primo som er universitetsbibliotekets egen database. Udover de bøger og tidsskrifter mv. som står fysisk på Aalborg Universitetetsbibliotek, finder du også her links til alle databaser, e-tidsskrifter, e-bøger og andre elektroniske ressourcer, som du som AAU studerende har adgang til via AUBs licenser. Som noget nyt kan du ved at oprette et personligt login i Primo GEMME EN SØGNING til senere gennemsyn. Du kan GEMME POSTER (favoritter) eller eksportere poster til referencesystemet Refworks og andre referencesystemer. www.njl.dk. Og når en vigtig bog eller andet er udlånt fra AUB, er det jo en god ide lige at tjekke om Aalborg bibliotekerne har et eksemplar stående. WorldCat Verdensdækkende biblioteksdatabase med over 10.000 biblioteker. Tilsvarende findes artikelbasen Article1st.
VIGTIGT: at skelne mellem ARTIKLER og PUBLIKATIONER Hvis du søger artikler i tidsskrifter, så husk at du i Primo og i andre biblioteksdatabaser (undtagen Bibliotek.dk, hvor du finder danske artikler) ikke kan søge direkte efter artikler (heller ikke artikelforfattere), men skal søge efter de tidsskrifter (eller andre publikationer), som artiklerne er i. Søger du udenlandske artikler, men ikke i et kendt tidsskrift, skal du gå til de følgende databaser: SAMFUNDSVIDENSKABELIGE DATABASERSelv om det flg. ikke er egentlige fuldstekstbaser vil der oftest ved artiklerne være links til fuldtekstversioner. Enten direkte eller også er der et AUBlink, der muliggør søgning efter en fuldstekstudgave via Auboline. Alle tidsskrifter som AUB har fuldtekstabonnement på er registreret i Auboline Vi starter med de formentlig vigtigste internationale databaser for hhv. politik og sociologi. En nærmere beskrivelse af disse baser må du indtil videre finde i AUBs databaseliste eller i baserne selv. De flg. 2 databaser findes begge hos Ebsco (dvs. samme søgesystem) International Political Science Abstracts (IPSA) Public Administration Abstracts Og de flg. 4 databaser findes også i samme system ( CSA illumina ) og der kan søges i dem samlet. Worldwide Political Science Abstracts PAIS International og PAIS archive (Public Affairs Information System) Partiprogrammer og partipolitiske skrifter Social Sciences Citation Index (SSCI) En meget estimeret database, som kun registrerer hvad de opfatter som de mest centrale videnskabelige tidsskrifter. Her kan du lave citationsøgninger, en meget vigtig, men vanskelig søgemetode - men det får du et kursus i på 4. semester. Econlitt Makroøkonomisk litteratur
ELEKTRONISKE TIDSSKRIFTER (FULDTEKST) Her er der tale om egentlige fuldtekstdatabaser. Men de er tværfaglige. Oftest kan man dog afgrænse til de relevante fagområder. JSTOR Denne database er speciel fordi den har indscannet artikler fra centrale fagtidsskrifter helt tilbage fra 1800. Men mangler de nyeste årgange. Det er altså her man finder gode klassiske artikler. NU også med mulighed for citationssøgning. DOAJ: Directory of Open Access Journals. Mere og mere vigtig efterhånden som Open Access vinder frem. DADS Dette er også et rigtig godt sted at starte søgningen på nyere artikler. Du søger her automatisk i en række databaser samtidig. Academic Research Library (Proquest) - både videnskabelige artikler samt artikler fra kendte aviser. Academic Search Premier (Ebsco) - også mange delbaser SCOPUS Også en meget stor database, og her kan du også lave citationssøgninger Tidsskrift.dk Nogle få, men vigtige danske tidsskrifter i fuldtekst. Bl.a. Politica Idunn.no Nogle meget vigtige norske tidsskrifter i fuldtekst. Ingenta, Taylor & Francis Blackwell, Sage, Cambridge, Berkeley, Oxford Find dem alle her Men der er mange flere fuldtekstdatabaser. De kan alle findes i AUBs oversigt over forlag og tidsskriftspakker: eller via e-journalFinder. Men i stedet for at drukne i databaser kunne du måske med fordel forsøge at supplere din søgning med: Google Scholar Der søger i videnskabelige artikler og vil finde mange af artiklerne i de ovennævnte databaser, og nogle flere. Bedre en Google, men man får stadig en del irrelevant materiale med.
De ovenstående databaser giver jo adgang til fuldtekstartikler fra en uendelighed af tidsskrifter. Herunder skal kun fremhæves nogle vigtige tidsskrifter. Ved de danske tidsskrifter kan alle artikler søges gennem den danske artikelbase (Se Bibliotek.dk) ovenfor. Der er dog stadig tale om papirtidsskrifter, så du finder ikke artiklerne i fuldtekst. Tidsskriftet GRUS Udkommer ikke længere, men der er stadig mange relevante og gode artikler. Find dem ved at søge på "Grus" som tidsskriftstitel i ARTIKELBASEN i BIBLIOTEK.DK Acta Sociologica søg denne i Primo Samfundsøkonomen Mange gode artikler i fuldtekst. Brug tidsskrifterne via Auboline: Alle tidsskrifterne kan søges i AUBOLINE, og her finder du evt. elektroniske links til de databaser, hvorfra artiklerne kan downloades. Ellers anvendes artikelbasen i Bibliotek.dk
NORDISKE TIDSSKRIFTSARTIKLER mv. De nordiske tidsskrifter overses ofte. De fleste fagtidsskrifter fra Norge og Sverige findes jo i AUBs og andre danske bibliotekers tidsskriftssamling. For at søge i artikler i disse tidsskrifter kan du benytte disse baser: Norart Norske tidsskriftsartikler. Desuden finder du nogle vigtige norske tidsskrifter i fuldtekst i Idunn.no Libris Svenske databaser, herunder også mulighed for artikelsøgning
Borger.dk (tidl. Danmark.dk) (indgangen til det offentlige Danmark. Links til ministerier, kommuner, regioner og andre myndigheder samt internationale organisationer. Også et godt sted at søge offentlige publikationer som især ministerierne producerer en del af.) Danske Kommissionsbetænkninger Europakommissionen (den danske repræsentation) EU-parlamentet (informationskontoret i Danmark) Eurobarometer Holdningsundersøgelser fra alle EU-lande Og så et par gode indgange til EU i alm:
AKF: Amternes og Kommunernes Forskningsinstitut CASA: Center for Alternativ samfundsanalyse DIIS: Danish Institutute for International Studies Det Nationale Forskningscenter for Velfærd: Social Forskningsinstituttet AMID: Akademiet for migrationsstudier i Danmark CCWS Center for Komparative Velfærdsstudier Center for Velfærdsstatsforskning, Syddansk Universitet DEMOS Digitalt nærdemokrati , Center ved Aalborg Universitet Det danske valprojekt Forskningsgruppe i Valg- og Partiforskning, Meningsformationer og Kvantitativ metode DØR: Det Økonomiske Råd De såkaldte økonomiske vismænd Dream: Danish Rational Economics Agents Model. Langsigtede strukturanalyser af dansk økonomi Der er mange andre forskningscentre mv. som bl.a. kan findes på universiteternes hjemmesider. Du er velkommen til at foreslå tilføjelser til listen.
"TÆNKETANKE" og ¨lign. CEVEA Centrum-Venstre tænketank CEPOS (Ny-) Liberalistisk tænketank SOPEC En helt ny Centrum-Venstre tænketank KRITISK DEBAT Lidt mere tv. ARBEJDERBEVÆGELSENS ERHVERVSRÅD CONCITO Danmarks grønne tænketank
STATISTIK og kvantitative undersøgelser (find nærmere oplysninger på aub.aau.dk på listen over alle databaser) Eurostat EU statistik OECD Portal til OECD´s online publikationer og statistiske databaser Data fra kvantitative undersøgelser: ISSP International Social Survey Program
POLITISKE PARTIER OG BEVÆGELSER Find de politiske partiers hjemmesider via. folketinget.dk Partiprogrammer og partipolitiske skrifter En meget god hjemmeside fra det Kongelige Bibliotek.
www.infomedia.dk Dette er de danske avisers databaser. De fleste aviser begynder at indgå fra engang i 90erne. Tjek selv i basen, hvornår de enkelte aviser er kommet med, Library Press Display Udenlandske avisartikler De flg. er eksempler på det Tim Knudsen kalder "Elitemedier" ALTINGET.DK God politisk journalistik. INDBLIK.NU Korte oversigtsartikler. Skrevet af forskere UGEBREVET A4 LOs ugebrev
Internetsites inkl. Fuldtekstarkiver, Virtual libraries Social Sciences Virtual Library: http://www.vl-site.org/sciences/subjects.html Anmeldelser er et vigtigt redskab til at foretage en kvalificeret selektion af litteratur. Men lad være med at stole blindt på en enkelt god eller dårlig anmeldelse. Anmeldelser kan også være velegnede til at få mere nuanceret viden om en bogs teoretiske grundlag og sysnvinkel, mulige ensidigheder mv. som kan gøre anvendelse af supplerende litteratur relevant.
DANSKE anmeldelser af bøger (hvad enten de er danske eller udenlandske) findes i Bibliotek.dk, hvor der fra bogens post vil være henvisning til anmeldelser. Bemærk at samme bogtitel kan optræde flere gange - måske er der kun henvisning til anmeldelser i én af posterne. NORSKE anmeldelser findes i den norske artikelbase, Norart. De optræder altså som ganske alm. artikler. Søg på bogtitel og evt. forfatternavn i artikelbasen og de poster, du finder, vil være omtaler af bogen, heraf de fleste anmeldelser. SVENSKE anmeldelser. Gå ind i Libris Webbsök og søg på bogtitel og evt. forfatternavn. På svensk hedder anmeldelse: recension INTERNATIONALE TIDSSKRIFTER i øvrigt. De elektroniske fuldtekstdatabaser er gode at søge anmeldelser i. I de fleste af disse, f.eks. JSTOR, kan man begrænse sig til kun at søge anmeldelser. Søg også her på bogtitel og evt. forfatternavn.
Tilbage til sidetop |
Hvordan anvender jeg disse ressourcer hjemmefra? Samme brugernavn og password som til STADS. Læs mere Dine fund: Har du forslag til tilføjelser til denne webside?
Specifikke emner: Diskursanalyse (slides).
Hvordan laver man hul mellem bibliotek.dk og infomedia ? Klik på LOGIN i bibliotek.dk. Opret dig som bruger med mailadresse og password. Klik derefter på MIT BIBLIOTEK.DK og vælg AUB som favoritbibliotek (du kan med fordel også vælge Aalborg bibliotekerne eller andre folkebiblioteker). Klik derefter på PERSONLIGE DATA. Her skal du udfylde de felter som er markeret med * samt pinkode. Når du igen søger avisartikler vil du ved at klikke på SE MERE ud for hver post th. kunne se et link til Infomedia.
|