Temaramme for P1 projekt:

Velfærdssamfund og reformer

Denne temaramme for P1 projektet omhandler det danske velfærdssamfund og de senere års reformer og reformforslag.. Nedenfor er givet en kort introduktion til emnet efterfulgt af en række litteraturhenvisninger. Det anbefales at skrive projekt inden for dette tema, hvor perspektivet kan være af økonomisk, politisk, sociologisk eller historisk karakter.

Velfærdssamfundet under forandring?

I den offentlige debat bliver det gang på gang fremført, at det danske velfærdssamfund i disse år står over for væsentlige udfordringer. Vi lever længere og andelen af ældre stiger, mens andelen i den erhvervsaktive alder falder. Dette antages at være et problem for velfærdssamfundets økonomiske balance. Det fremhæves også, at verden er blevet mindre som følge af globaliseringen. Dette antages bl.a., at sætte det danske skatte- og afgiftssystem under pres.

Velfærdskommissionen og Globaliseringsrådet m.fl. har i løbet af 2006 givet forslag til, hvordan disse ”objektive” problemer kan løses, så velfærdssamfundet fremtidssikres. Disse reforminitiativer fortsætter en grundlæggende forandringsproces, der kan observeres i Danmark og de fleste øvrige vesteuropæiske lande. Men selvom de ”objektive” problemer foranlediger reforminitiativer er løsningerne ikke givet.  

En række af forslagene fra Velfærdskommissionen og Globaliseringsrådet er nu blevet gennemført i forskellige politiske forlig – f.eks. velfærdsforliget i juni 2006.

Og hvad med forudsætningerne – holder de overhovedet vand? Er der blot tale om et luksusproblem? Og hvad er resultaterne af de senere års reformer af velfærdssamfundet? Hvem og hvad bestemmer indholdet af de ”store” politiske beslutninger? Hvordan foregår det politiske ”spil”, og er der mulighed for at øve demokratisk indflydelse? Har de senere års reformer ført til forringelser af de eksisterende velfærdsordninger? Hvem er det i givet fald gået ud over? Er uligheden øget? – Og er det i givet fald et problem?

Trods omfattende reformer af arbejdsmarkedet og en – ifølge statistikken - historisk lav arbejdsløshed står omkring 900.000 personer i den erhvervsaktive alder fortsat uden for arbejdsmarkedet. Hvordan kan det lade sig gøre? Hænger det sammen med (den mislykkede?) integration af flygtninge og indvandrere? – Og er det overhovedet muligt at klare sig med starthjælp?

I løbet af det sidste år (fra august 2006 – august 2007) har kvaliteten af de offentlige serviceydelser og de offentlige ansattes løn- og arbejdsvilkår været i fokus i den offentlige debat. Befolkningens (høje) forventninger til de offentlige serviceydelser ser ikke ud til at være indløst, da der er problemer på en række områder: ældreområdet, daginstitutioner, folkeskolen og sundhedsområdet. Men hvordan skal flere og bedre offentlige ydelser finansieres? 

Her dukker det omdiskuterede danske skattesystem op? Betyder de høje danske skatter og afgifter at kapital, virksomheder og jobs flytter til udlandet? Og hvordan kan det være, at Danmark (på trods af verdens højeste marginalskatter) er et af de rigeste og mest konkurrencedygtige lande på kloden? 

Kvalitetsreform, kvalitetsstandarder/velfærdsrettigheder og lavere skatter er nogle kodeord i de aktuelle planer, regeringen har fremlagt d. 21.8.07 i ”Bedre velfærd og større arbejdsglæde” (kvalitetsreform) og  ”Mod nye mål – Danmark 2015”.

På et mere overordnet plan er det interessant om velfærdsstaten (i en globaliseret tidsalder) er en del af løsningen på problemerne? - eller selv er en del af problemet?

Og hvilken type velfærdsstat refereres der til? (forskningen har ofte en skelnen mellem en universel, en arbejdsmarkedsbaseret og en residual model).

 

 

  

 

Litteraturforslag

 

Teori om velfærdsstaten  ......  
    Fotokopier ligger hos Anne Koldgaard Jørgensen på 2.etage og kan lånes til selvkopiering. Universitetsbibliotekets hjemmeside er på: www.aub.aau.dk
Introduktioner:    
Jørgen Goul Andersen:  Politik og samfund i  forandring I,  kap. 6  Columbus 2001   KOPI
Jørgen Goul Andersen:  Socialpolitik i internationalt perspektiv  fra "Festskrift i anledning af socialministeriets 75 års jubilæum 2001" Socialministeriet. Kbh.   KOPI
Tim Knudsen:"Velfærdsstat" fra  Kernebegreber i Politik s. 239-255     Forlaget Thomson 2004   KOPI
International Encyclopedia of the Social and Behavioral Sciences. Leksikon-artikler om velfærdsstat   International encyclopedia of the social and behavioral sciences    Klik E-håndbøger på AUBs hjemmeside. Brug derefter søgemaskinen. Når du er inde i basen, klik i kassen til venstre på "Article titles"  og find artikler med titlen "Welfare State"
     
Klassikere:    
T.H. Marshall: Citizenship and Social Class fra Pierson og Castles (ed.): "The Welfare State Reader", Polity Press 2000   KOPI
Richard Titmuss: Universalism versus Selection fra "The Welfare State Reader....."   KOPI
Esping Andersen: Three Worlds of Welfare Capitalism fra "The Welfare State Reader"   KOPI
Esping Andersen: Why We Need a New Welfare State   Elektronisk bog. Søg i Auboline og find link til elektronisk version
Friedrich von Hayek: The Meaning of theWelfare State fra "The Welfare State Reader "   KOPI
G. Esping Andersen: Women in the New Welfare Equilibrium fra: "European Legacy" Oct2003, Vol. 8 Issue 5   Find på AUBs hjemmeside linket til E-tidsskrifter. Klik nederst på Liste over forlag og tidsskriftspakker, Vælg  Academic Search Premier. Her kan I så f.eks. søge på    forfatternavn og journal name.
     
Den danske velfærdsstat: Analyser og debat:    
     
Jørgen Goul Andersen. Den universelle velfærdsstat er under pres - men hvad er universalisme ? fra: tidsskriftet GRUS  56/57  Aalborg 1999   KOPI
Jørn Henrik Petersen: Velfærdsstatens krav til dig   http://www.humaniora.sdu.dk/typo/uploads/media/3J_rn_Henrik_p.pdf
Mehmet ûmit Necef: Indvandriing - en trussel eller ressource for velfærdsstaten   http://www.humaniora.sdu.dk/typo/uploads/media/necef_r1.pdf
Nina Smith og Klaus Petersen: Tiden, arbejdet og børnefamilien i den moderne velfærdsstat   http://www.humaniora.sdu.dk/typo/uploads/media/smith_pete_r2.pdf
Poul Erik Mouritzen: Spændinger i velfærdsstaten   http://www.humaniora.sdu.dk/typo/uploads/media/poul_mouritsen_r2.pdf
    Find flere artikler fra Syddansk universitets Center for Velfærdsstatsforskning på: http://www.welfare.sdu.dk/
Jesper Jespersen: Velfærdsstatens finansiering fra "13 løsninger for den danske velfærdsstat", University of Southern Denmark studies in history and social sciences vol. 319, 2006   KOPI   (der er mange andre gode artikler i samme bog)
Torben M. Andersen: Finansiering af velfærdssam-fundet - beskatning og andre finansieringskilder  fra "13 løsninger......" (d.o.)   KOPI
 
Velfærdsstatens historie:  
   
Tim Knudsen                      2004             s. 244 - 252  se ovenfor
Jørgen Goul Andersen        2001  se ovenfor
Niels Finn Christian og Klaus Petersen: Socialdemokratiet og den danske velfærdsstat http://www.humaniora.sdu.dk/typo/uploads/media/1Niels_Klaus.pdf
Søren Kolstrup: Kommunen - Velfærdstatens spydspids http://www.humaniora.sdu.dk/typo/uploads/media/1S_ren_Kolstrup.pdf
   
 
Velfærdskommissionen:    
Velfærdskommissionens slutrapport  mv. (januar 2006) http://www.velfaerd.dk/  
Velfærdskommissionens analyserapport og publikationer i øvrigt http://www.velfaerd.dk/  
Den Alternative velfærdskommission (rapporter mv. ) http://www.socialpolitisk-forening.dk/weblog.php?id=C0_18_1  
     
Jesper Jensen og Rold Andersen: Velfærdsdebat på vildspor(Forfatterne har også skrevet om bog om emnet) Weekendavisen 24. marts 2006  Kan findes på: www.infomedia.dk   
Jørgen Goul Andersen: Velfærdskommissionens regnestykker  

http://www.socsci.auc.dk/ccws/velf%E6rdskommissionen/Velf%E6rd2-pengene.pdf   -

se også andre publikationer fra AAUs Center for komparative velfærdsstudier: www.socsci.auc.dk/ccws

 
Per H Jensen. Hvilken velfærd? Bidrag til antologien "Holdbar velfærd- også for kommende generationer"  2006.  KOPI  
Videresøgning:     www.infomedia.dk (avisartikler)           og www.bibliotek.dk    (bøger, tidsskriftsartikler mv.)  
   
Velfærdsforliget juni 2006:  
   
Den samlede aftale:  http://www.fm.dk/db/filarkiv/15159/velfaerdsaftale.pdf
Links til pressemeddelelser og resuméer:  http://www.fm.dk/1024/visNyhed.asp?artikelID=8486
   
Videresøgning:      www.infomedia.dk       www.bibliotek.dk        www.folketinget.dk (her er også links til de politiske partier)      
   
Dansk politik (institutioner, beslutningsprocesser, nyhedssider, forskning mv.  
   
C. Albrekt Larsen og J. Goul Andersen (2004):  "Magten på Borgen. En analyse af beslutningsprocesser i større politiske reformer.    Århus Universitetsforlag, kap. 1 og 2. KOPI
Håndbog i Dansk Politik www.europasider.dk/garodkin.asp
Danmarks hjemmeside (portal til det offentlige Danmark, masser af informationer og publikationer) www.danmark.dk
Folketinget www.folketinget.dk
Altinget  (privat medieforlag med redaktion på Christianborg) www.altinget.dk
TV2´s politikside http://politik.tv2.dk/
DRs politikside http://www.dr.dk/Nyheder/Politik
- der kan også søges programmer på dr.dk/P1  -bl.a. mulighed for podcasting  
     
Socialforskningsinstituttet   www.sfi.dk
Center for Alternativ Samfundsanalyse                                                       www.casa-analyse.dk
Amternet og Kommunernes Forskningsinstitut   www.akf.dk 
Globaliseringsrådet   www.globalisering.dk
Center for Komparative velfærdsstudier Aalborg Universitet                    http://www.socsci.aau.dk/ccws/
Center for Velfærdsstatsforskning Odense Universitet http://www.welfare.sdu.dk