Litteratursøgning Historie

Link til PowerpointLitteratursøgningsmodel                                Link til kompendium for SamfAdm & Sociologi

 

Leksika på nettet     Start med en at orientere dig overordnet i dit emne

 

Historiske fagbibliografier

Når du søger historisk faglitteratur 

Indledning om bibliografi, "skjulte bibliografier" mv.

 

L´Année Philologique  (oldtid)

International Medieval Bibliography

Historical Abstracts   (nyere tid)

Dansk Historisk Bibliografi   

Historisk Tidsskrift        

Svensk historisk bibliografi

Nationalbibliografier mv.

Samlet oversigt over et lands litteratur

 

Dansk Bogfortegnelse  (integreret i Bibliotek.dk siden 70)

Dansk Artikelindeks (=Dansk artikelbase i Bibliotek.dk)

Dansk Anmeldelsesindeks (henvisninger i Bibliotek.dk)

Danske Kommissionsbetænkninger

Den Danske Forskningsbase

 

Libris (Sverige)             herunder den svenske artikelbase    

Bibsys (Norge)             herunder den norske artikelbase (NORART)

Idunn.no                          norsk fuldtekstdatabase

Andre nationalbibliografier og WorldCat

             

Internationale databaser :   

Videresøgning især efter artikler i internationale historiske tidsskrifter    

Danske Biblioteksdatabaser :        

Til videresøgning samt til lokalisering når du skal skaffe, hvad du har fundet

JSTOR            

DADS

Article 1.st.

 WorldCat

SCOPUS

Academic Search Premier  (Ebsco)

Academic Research Library (Proquest)

Blackwell Publishers

Cambridge University Press

Oxford University Press

Primo (Aalborg Universitetsbiblioteks egne  samlinger og abonnementer)

Bibliotek.dk

Tidsskrift.dk   (danske tidsskrifter i fuldtekst)

 

Biblioteksdatabaser i øvrigt:

Aalborg bibliotekerne

Statsbiblioteket

Det Kongelige Bibliotek

 

      

Om at finde anmeldelser

Danske anmeldelser

Svenske og norske anmeldelser

Annual Bulletin of Historical Literature

Infomedias anmeldelsesbase

Anmeldelser i E-tidsskrifter

 

Internet links

Historikerportalen.dk

Historiefaget i Aalborg

Historisk tidsskrift

History On-Line

Internet Ancient History Sourcebook

Internet Medieval Sourcebook

Historical Text Archive

Eurodocs (Primary Historical Documents from Western Europe)

WWW Virtual Library

E-håndbøger / Leksika

På AUBs hjemmeside finder du en emneoversigt til de elektroniske håndbøger / Leksika. Enkelte vigtige E-håndbøger er fremhævet øverst på siden bl.a. Britannica. Ellers kan du vælge (f.eks.) Historie i emneregistret nederst for at finde en liste over historiske håndbøger på nettet.

Hvis du kender titler på den ønskede E-håndbog, kan du dog også søge den i Primo (AUBs database og søgemaskine)

Men naturligvis kan du også kombinere E-håndbog med mere specifikke emneord, f.eks: "E-håndbog og renaissance" for at få oversigt over E-håndbøger indenfor et mere afgrænset emneområde.

En håndbog som er vigtigt at huske er Oxford Reference Online, som er fremhævet på E-håndbogs siden. Det indeholder nemlig en række "dictionaries" fra alle fagområder. De enkelte ordbøger i denne base finder man hver for sig i emneregistret. Men hvis du i stedet følger linket ind til Oxford Reference Onlines hovedside får du mulighed for at søge samtidig i alle disse forskellige håndbogsværker, eller du kan begrænse dig til værker indenfor bestemte fagområder.

 

Håndbøger i litteratursøgningen:

Disse E-håndbøger er stadig kun en lille del af den store mængde historiske håndbøger, som du har adgang til på biblioteket, og som er gode steder at starte for at få en første overblik over dit emne, din periode, centrale begreber, navne mv. Mange af dem er stadig i PAPIR, og dem finder du i AUBs håndbogssamling på Langagervej 2.

 

Om Bibliografier

Vi starter med bibliografierne. Der kan være tale om nationalbibliografier, som registrerer et bestemt lands samlede udgivelser af litteratur (bortset fra det der af den ene eller anden årsag ikke bliver registreret: grå litteratur, f.eks konferencebidrag ) samt om fagbibliografier, som registrerer udgivelser indenfor et bestemt fagområde.

Her starter vi med de fagbibliografier som umiddelbart må være de mest interessante for historikere

 

Historiske fagbibliografier

 

             

De historiske fagbibliografier kendetegnes, som navnet angiver, at de kun registrerer historisk litteratur.

Skjulte bibliografier:

Nogle af de vigtigste historiske fagbibliografier finder du ikke i dette kompendium, da jeg her kun medtager elektroniske ressourcer.

I mange historiske fremstillinger f.eks. diverse Danmarks historier, Dansk Socialhistorie og Cambridge Ancient History, New Cambridge Medieval History finder man fyldige litteraturlister (såkaldte "skjulte bibliografier")  hvor du kan forvente at finde henvisninger til hovedværker indenfor de behandlede områder. Her finder man ofte hovedværker indenfor emnet, men de er sjældent helt nye.

Desuden findes der stadig mange vigtige bibliografiske værker, som ikke foreligger i online version. Til gengæld er de elektroniske databaser naturligvis de bedst opdaterede.

Her følger de vigtigste elektroniske bibliografiske databaser.

Dansk Historisk Bibliografi  (DHB) 

(Hold øje med om du er kommet ind i Dansk Historisk bibliografi - man kan nemt komme til at søge i Det Kongelige Biblioteks database i stedet, da den ligger på samme site, og de ser helt ens ud.)

 

Denne database registrerer litteratur om Danmarks historie. Den ligger på det Kongelige biblioteks webside.  

Dansk Historisk bibliografi (DHB) er en vigtigt bibliografi til artikler og lign. indenfor Danmarks historie. Især er den et vigtigt supplement til bibliotekernes databaser, bl.a. fordi den registrer artikler udgivet i bøger eller lignende publikationer (antologier og lokal historiske årbøger mv.).

Disse referencer er vigtige, da bibliotekerne kun registrerer de publikationer, som de har, men ikke f.eks. de enkelte artikler i en antologi eller et tidsskriftshæfte. (Den danske artikelbase, som du kan læse om nedenfor registrerer kun tidsskriftsartikler, ikke artikler i bøger).

Systematisk søgning i Dansk  Historisk Bibliografi:

Det er muligt at lave en systematisk søgning i Dansk historisk bibliografi ved at anvende databasens klassifikationssystem. Dette er dog pt.  lidt vanskeligt at finde. Hvis du på velkomstsiden i DHB under overskriften Systematisk søgning 1990-  klikker på linket: Systematik" åbnes der en PDFfil med oversigt over emnekoderne i DHB. Dette er en liste over de grupper bibliografien anvender for hhv. emner, tid og sted. De angivne bogstavsforkortelser kan så anvendes, når du går ind i Dansk Historisk Bibliografi. Du skal være opmærksom på, at du kun kan anvende disse koder, hvis du samtidig i rubrikken "felt" vælger at søge på "Emnekode: fagbibliografier". (Og det kan man pt. kun hvis man vælger: Avanceret søgning).

Retroårgange:

Den elektroniske version af DHB startede efter 1990,-  men de tidligere årgange af dansk historisk bibliografi, som findes i papirudgaver (men der har været store afbrydelser i udgivelsen) er nu også lagt ind. Ved søgning efter litteratur før 1990 må man i stedet for systematikken ovenfor anvende kapitaloverskrifterne fra de oprindelige papirversioner. De kan også findes på DHBs velkomstside

 Der findes en tilsvarende Svensk Historisk Bibliografi. Den findes i på det Svenske Nationale Bibliotekssystems side Libris, som  omtales under afsnittet Nationalbibliografi. På deres webside skal vælge: "Deldatabaser" og her kan du så vælge Svensk Historisk bibliografi. Men du kan jo også blot klikke på titlen ovenfor.

 

Historisk tidsskrift (Danmark)

Bør ikke forveksles med de norske og svenske tidsskrifter med samme titel (Bortset fra at svenskerne staver tidsskrift med kun ét "s" - en god ting at huske). I bibliotekernes databaser skelner man nemmest disse tidsskrifter ved at bemærke udgivelsessted: København, Oslo osv.

Historisk Tidsskrifts hjemmeside giver adgang til søgning i artikler og anmeldelser i tidsskriftet siden 1840. Såvel via brug af søgemaskine ( under: Søg/Indeks ) som emneindeks.

Der er desuden historiske debatsider samt en rigtig god samling af links til andre tidsskrifter, historiske foreninger, museer, arkiver, forskningsprojekter samt links til gode søgesider for historikere.

... og så bevæger vi os udenfor Danmark:

 

L´Année Philologique

Det absolut vigtigste bibliografiske værk for alle der beskæftiger sig med antikke forhold. Også denne base giver mulighed for systematisk søgning. Vælg: "Subjects and disciplines". Desuden kan der afgrænses efter en række andre kriterier: Udgivelsestid, sprog, publikation mv. 

Du kan desuden søge på oldtidens forfattere såvel som moderne forfattere, som har skrevet om oldtiden. 

Endelig kan der søges specifikt efter anmeldelser.

International Medieval Bibliography

Dækker europæisk middelalder, dog også med områder af relevans for emnet dvs. nordafrika, mellemøsten. Registrerer kun artikler, men fra både tidsskrifter og antologier. 

I denne base er der også muligheder for at søge ved hjælp af systematiske registre for flere felter (dvs. emner, navne, perioder osv.)

 

Historical Abstracts

Denne dækker emnemæssigt verdenshistorien fra 1450, dog undtaget Amerikansk og Canadisk historie. Den dækker over 2000 historiske fagtidsskrifter. Udgiverne hævder at de dækker de centrale historiske tidsskrifter i langt de fleste lande. Endelig er der som titlen viser abstracts, altså korte indholdsresumeer til de enkelte artikler. Desuden er der ofte links til fuldtekstversioner af de registrede artikler.

 

Nationalbibliografi   

Vi bevæger os nu fra fagbibliografierne til almene bibliografier, dvs. bibliografier som registrerer litteratur fra alle fagområder. Blandt disse er nationalbibliografierne fundamentale. Nationalbibliografier registrerer al litteratur som udgives i et land.

Den danske nationalbibliografi:  (delvis i Bibliotek.dk)

Den danske nationalbibliografi er som de fleste øvrige opdelt i Dansk Bogfortegnelse, Dansk Artikelindeks og Dansk Anmeldelsesindeks. Desuden er der en afdeling, som hedder Danske Kommissionsbetænkninger samt nogle andre dele, som jeg ikke vil komme ind på her. Disse kan du læse nærmere om ved at følge dette link:  Nationalbibliografien eller her.

Store dele af den danske nationalbibliografi er i dag integreret i Bibliotek.dk , som er nærmere omtalt nedenfor.

Dansk Bogfortegnelse er medtaget i Bibliotek.dk fra og med 1970,

Artiklerne er med fra og med 1945.  -

Og anmeldelser fra og med 1990.

Det er således stadig nødvendigt at gå til papirudgaverne af disse 3 dele, hvis du søger litteratur som er tidligere end disse årstal. 

Det er især vigtigt, at du husker at anvende DEN DANSKE ARTIKELBASE i Bibliotek.dk, fordi du her finder alle artikler i danske videnskabelige tidsskrifter. Disse kan du netop ikke finde i de øvrige biblioteksdatabaser, da disse kun registrerer, hvilke tidsskrifter, årgange og numre biblioteket har - ikke indholdet.

 

Danske Kommissionsbetænkninger fra 1950 ff.  (er ikke pt. tilgængelig online, men den findes også i papirversion på biblioteket)

 

Tidsskrift.dk:

Endelig kan de ældre årgange af en række centrale danske tidsskrifter nu findes i fuldtekst på tidsskrift.dk  Søgemaskinen i tidsskrift.dk er ikke god, bl.a. kan man ikke trunkere. Det er en fordel først at søge de korrekte titler i artikelbasen og derefter i tidsskrift.dk søge den præcise titel med gåseøjne "...." omkring - eller endnu enklere: klikke sig frem til det rigtige tidsskrift, årgang og nr.

 

Udenlandske nationalbibliografier

Blandt de udenlandske nationalbibliografier starter vi med Sverige. Deres nationalbibliografi finder du i databasesystemet:

Libris  (Sverige)   Klik derefter på  "Søktjänster"

Udover den svenske nationalbibliografi finder du også her den svenske pendant til Bibliotek.dk.

Desuden indgår så godt som alle svenske titler fra 1866 og frem.

Når man har foretaget en søgning, kan man bagefter afgrænse til f.eks. artikler/kapitler - eller til særlige emner, forfattere mv.

Som ligeledes nævnt i afsnittet om fagbibliografi, kan man også her finde den svenske historiske bibliografi. De sidste findes også under punktet "Deldatabaser" .

 

Bibsys (Norge)

Er det tilsvarende norske system, der bl.a. indeholder nationalbibliografiske databaser bl.a. Norart, den norske artikelbase, som er omtalt under afsnittet om artikelbaser, samt en såkaldt samkatalog for 400 norske biblioteker.

Endelig findes der en meget vigtig norsk fuldstekstdatabase, som bl.a. indeholder Norsk Historisk Tidsskrift: www.idunn.no Her finder du bl.a. Historisk Tidsskrift ( Norge ) i fuldtekst fra 2002 -

 

man-reading.jpg (5360 bytes) 

 

Andre nationalbibliografier -  samt WorldCat

AUB giver desuden adgang til en række udenlandske nationalbibliografier: den britiske, tyske og franske).

En samlet indgang til de europæiske nationalbibliografier findes i:   The European Library

Hvad angår USA henvises til: Library of Congress eller nedenstående:

 

WorldCat og Article1st.

Disse kan med fordel foretrækkes fremfor at søge i en række forskellige nationalbibliografiske baser. WorldCat.  er en fælles base som udover bl.a. Library Of Congres også indeholder over 10.000 andre biblioteker fra hele verden. 

Det er altså egentlig en biblioteksdatabase, men den er medtaget her, fordi man ikke kan skaffe de dokumenter, man finder i denne base direkte fra basen, men må gå videre til biblioteksdatabaserne. Den fungerer altså i praksis mere som en bibliografisk database dvs. dokumenterne må efterfølgende forsøges lokaliseret i de danske biblioteker. (Og hvis ikke de er at finde i Danmark må du tale med fjernlån, der dog som hovedregel kun henter dokumenter fra udenlandske biblioteker, hvis du er forsker eller specialestuderende). 

Da denne base er voldsom stor kan det være meget svært at afgrænse en emnesøgning i basen, men den er værdifuld til meget specielle emner, som man ikke finder meget om i andre baser. Endelig er den på grund af sin størrelse værdifuld til søgning af bestemte titler, som ikke kan findes andre steder. 

Bemærk også den tilsvarende artikelbase:  Article1st. som også dækker meget bredt, men hvor du også må lokalisere de fundne artikler ved efterfølgende at søge på tidsskriftet i Primo eller Bibliotek.dk

 

Den Danske Forskningsbase

Denne base indeholder oplysninger om igangværende dansk forskning samt bibliografiske oplysninger om bøger og artikler mv, som er udarbejdet af danske forskere.

Betydningen af denne database er således , at du her udover udgivne publikationer, kan finde beskrivelser af forskningsprojekter samt forskningsmateriale, som ikke er udgivet officielt og derfor ikke registreret andre steder. Desuden finder man ofte henvisninger til artikler, som forskere har bidraget med i antologier. (Disse artikler kan være vanskelige at finde, da bibliotekernes databaser som regel kun registrerer tidsskrifter på titelniveau og artikelbasen kun artikler i tidsskrifter).

 

Biblioteksdatabaser: Primo

Primo er den database som indeholder universitetsbibliotekets egne materialer inkl. de elektroniske bøger og tidsskrifter, som biblioteket giver adgang til.
   

Biblioteksdatabaser i øvrigt

NB: Du kan finde links til de norske og svenske bibliotekers databaser under nationalbibliografi ovenfor.

Bibliotek.dk

Som det allerede er fremgået under afsnittet Nationalbibliografi indeholder Bibliotek.dk de væsentligste dele af den danske nationalbibliografi (bogfortegnelsen, artikelbasen, anmeldelsesbasen - se under nationalbibliografi og under anmeldelser).

Men derudover er Bibliotek.dk de danske bibliotekers fælles database. Du kan altså her finde alt hvad der er til låns fra danske biblioteker fra Skagen til Gedser, og du kan umiddelbart fra PCen bestille det, du finder, til afhentning på dit nærmeste bibliotek. Du har også mulighed for at se, hvilke biblioteker, som har det materiale du ønsker, og der er links til deres egne baser, så du kan tjekke om materialet er udlånt eller tilgængelig på pågældende bibliotek (så har du en anelse om, hvorvidt du skal vente længe for at få det). 

Der er flere søgetekniske muligheder i Bibliotek.dk. Udover de normale valgmuligheder (materialetyper, udgivelsesår, sprog) kan du også vælge bibliotekstyper. Ofte kan det til studieformål være en fordel kun at søge i forskningsbiblioteker.

Desuden kan du skifte til kommandosøgning, hvilket kræver, at du er fortrolig med søgesyntaks. Her er der endvidere mulighed for at søge ved hjælp af et særdeles differentieret system af materialekoder. Endelig er det muligt at søge ved hjælp af en nyttig EMNEOVERSIGT.

Tidsskrift.dk  Her finder du som tidligere nævnt en række danske tidsskrifter i fuldtekst

Aalborg bibliotekerne

(tidligere Nordjyske Landsbibliotek)

Udover at du her ind i mellem kan være heldig af finde en bog, som der er reservationskø på i Auboline er landsbiblioteket jo også et gammelt bibliotek. Og de har somme tider nogle ældre værker, som vi ikke har på AUB.

 

Andre forskningsbiblioteker

De øvrige forskningsbibliotekers materiale skulle jo være at finde i Bibliotek.dk, men på grund af denne bases størrelse, kan det undertiden være enklere at søge i et af forskningsbibliotekerne (selv om du måske ofte vil foretrække at afgrænse til "alle forskningsbiblioteker" i Bibliotek.dk).

Det skal bemærkes, at Statsbiblioteket og Det Kongelige Bibliotek er pligtafleveringsbiblioteker. Det vil sige, at de i princippet skal have alt, hvad der bliver publiceret i Danmark. Endelig er der jo Roskilde Universitetsbibliotek og Syddansk Universitetsbibliotek.

 

 

Internationale fuldtekstbaser ( elektroniske tidsskriftsartikler )

Ofte vil der i de ovennævnte fagbibliografiske databaser være links til fuldtekstversioner af artiklerne. Disse fuldtekstartikler ligger ofte i andre databaser. Fagbibliografierne som vi gennemgik ovenfor har registreret videnskabelig historisk litteratur i årtier og altså også dengang det var papirbibliografier, som registrere artikler i papirtidsskrifter. Siden er tidsskrifterne blevet elektroniske, og det samme med fagbibliografierne, men de elektroniske artikler ligger som regel i store fuldtekstbaser, som er tværfaglige. Fra de fagbibliografiske databaser linkes der som regel direkte eller eller via AUB-link til disse fuldtekstdatabaser.

Man kan også søge i fuldtekstdatabaserne direkte, hvis man ønsker en bredere søgning end i fagbibliografierne. For naturligvis kan historikere finde historisk relevant litteratur i andre databaser end de specifikt historiske.

 

Databaser med kun fuldtekstartikler:

Hvis du i forvejen kender det tidsskrift, som du skal bruge:                                                                    Hovedvejen til elektroniske fuldtekst artikler går, hvis man i forvejen ved hvilket tidsskrift, man skal bruge, gennem Primo  (Vælg  "Tidsskrifter" under materiale). Her er nemlig alle tidsskrifter som AUB har abonnement på registreret, og når du klikker på linket kommer du direkte til den database, hvori tidsskriftet findes (og som regel også til selve tidsskriftet - i enkelte tilfælde kan du være tvunget til at søge på titlen på ny inde i basen).

 

Hvis du ikke vil søge i et bestemt tidsskrift, men blot efter et emne:                                              Hvis du ikke søger en artikel i et bestemt tidsskrift, men ønsker at lave en emnesøgning på fuldtekstartikler, kan du vælge en af databaserne (eller samlingerne) med  elektroniske tidsskrifter. Disse ligger under linket "E-tidsskrifter" på AUBs hjemmeside.  Her kan du vælge fagområde og få en liste over tidsskrifter indenfor området. Men som nævnt kan du også vælge at søge i en hel samling med mange tidsskrifter. Disse samlinger finder du et link til nederst: Se liste over forlag og tidskriftspakker. Problemet er blot, at der er mange samlinger at vælge i mellem, og de fleste er tværfaglige. (Og netop derfor vil det oftest være en fordel at søge i de fagbibliografiske databaser først og så finde artiklerne efterfølgende i fuldtekstdatabaserne. Oftest blot ved at klikke på AUBlink.)

Jeg har i dette kompendium forsøgt at udvælge de samlinger, som jeg mener for det mest vil være de mest relevante for historikere. Disse er:

JSTOR, DADS, Scopus, Academic Research Premier, Academic Research Library, Blackwell, Cambridge, Sage, Taylor og Francis, OxfordUP, Ingenta.

Her skal også nævnes: Article 1st. som også er meget stor, men også indeholder artikler som ikke er i fuldtekst, men den dækker ikke-engelsksprogede tidsskrifter bedre end de øvrige.

Blandt disse baser kan det ofte være en fordel at starte sin artikelsøgning i en stor database som JSTOR (se nedenfor), DADS 

Især skal her fremhæves JSTOR som i modsætning til de andre fuldtekstdatabaser indeholder artikler i fuldtekst fra tilbage til omkring 1890. Det er artikler fra videnskabelige kernetidsskrifter, som er indskannet fra de gamle papirudgaver.

Google Scholar

Endelig skal fremhæves GoogleScholar, som er meget velegnet til søgning af fuldtekstartikler. Der vil ofte være tale om artikler, som AUB har fuldtekstadgang til i en eller anden database.

 

Anmeldelser

Danske anmeldelser:

Det vigtigste sted at søge efter danske anmeldelser er Bibliotek.dk, der som nævnt har integreret den danske nationalbibliografi, og derfor indeholder danske anmeldelser.  Den registrerer anmeldelser fra ca. 750 danske tidsskrifter og 8 større aviser. Du søger blot i bibliotek.dk på bogtitlen og finder under denne (klik først på: se mere) et link til anmeldelser. Dog skal du være opmærksom på, at der (muligvis stadig) kan være flere inddateringer af samme bogtitel, og det er kun ved en af disse, at du finder link til anmeldelser.

Der er dog forskel på anmeldelser. Og for dit vedkommende er det anmeldelser i historiske fagtidsskrifter, som er de mest relevante. Derfor er avisanmeldelserne mindre vigtige (men det afhænger naturligvis også af anmelderen), men skal dog nævnes. De søges for nyere årgange i www.infomedia.dk som er en database som indeholder de større danske dagblade og andre div. blade i fuldtekst. Her kan man specifikt vælge en anmeldelsesdatabase, som absolut ikke skal forveksles med den ovennævnte. Her er avisanmeldelser af bøger. Det er forskelligt, hvornår de enkelte aviser er gået over til fuldtekstpublicering i Infomedia. Det kan du tjekke ved at klikke på "Kilder i mediasøgning" og så klikke på avisens navn.

Bemærk at du ved at anvende personligt login til Bibliotek.dk kan få adgang til direkte links fra bibliotek.dk til infomedia.

For ældre avisanmeldelser findes der på biblioteket en samling af dagbladsanmeldelser i kopi opstillet i ringbind. Her finder du anmeldelser af en bog ved at vælge først udgivelsesår, dernæst søge bogen på forfatternavn subsidiært titel.

Du finder anmeldelser af historisk litteratur i centrale tidsskrifter som især Historisk tidsskrift (se ovenfor) og Tidsskrift for historisk forskning - 1066. Men disse anmeldelser kan jo også findes i dansk artikelbase.

Desuden udgives Nyt fra Historien som tillæg til Historisk tidsskrift. Det indeholder oversigter og omtaler af ny litteratur, men de har mere karakter af orientering end egentlig anmeldelse.

 

Svenske og Norske anmeldelser:

Finder du også i disse landes nationalbibliografiske systemer. I Svenske Libris finder du som i Bibliotek.dk anmeldelser ved at søge i websøkk på bogtitlen. Anmeldelse hedder på svensk:  "recension".

I den norske artikelbase Norart ( i Bibsys) finder du også blot anmeldelser ved at søge på bogtitel eller forfatter.

 

Udenlandske anmeldelser i øvrigt

Her skal du først og fremmest være opmærksom på, at de fleste af de databaser som indeholder elektroniske tidsskrifter (fuldtekstartikler) og såvel de fleste fagspecifikke som generelle bibliografiske databaser ofte er gode steder at søge efter anmeldelser. Ofte kan man som i JSTOR vælge at søge specifikt efter Book Reviews. Ellers kan man forsøge sig med bogtitel og evt. kombinere med "review" som søgeord.

Søg altså i afsnittet: Historiske fagbibliografier samt Internationale baser ovenfor. I disse baser vil der oftest være anmeldelser sammen med de øvrige artikler.

 

Annual Bulletin of Historical Literature   (Du er nok nødt til at søge tidsskrifter i Primo og bruge linket der.)

Findes i papirudgave på AUB, men kan også søges som elektroniske tidskrift i Auboline. Det er som navnet antyder en løbende bibliografi, men indeholder ikke egentlige anmeldelser, men snarere hvad man kalder forskningsoversigter, som også er velegnede til selektion af litteratur.

 

Internetlinks   

Internettet er selvfølgelig langt mere end de databaser som du finder beskrevet her i kompendiet.

Men nettet er en uoverskuelig labyrint, og det er ofte svært at få overskuelige søgeresultater ved hjælp af søgemaskinerne på nettet.

Det kan derfor være nyttigt at kende nogle såkaldte FAGPORTALER dvs. internetsider, hvor forskere har foretaget en registrering og selektion af gode websider indenfor et givet emne.

Her er en hurtig oversigt over nogle steder du kan starte (læs nærmere om indholdet og udgiverne på de enkelte sider.

Dette er kun et ringe udvalg af websider og portaler. Langt flere links finder du f.eks. på historisk tidsskrifts hjemmeside og i historikerportalen.dk og i mange af de andre nedenfor.

 

Aalborg Stadsarkiv   -  Aalborgs lokalhistoriske arkiv

Herunder finder du også Det Danske Udvandrerarkiv samt links til andre lokalhistoriske arkiver i Aalborg Kommune. Desuden link til databasen DANPA som er privatarkiver i hele Danmark.

http://nobisweb2.njl.dk/sites/XDLB/pub/search.html

http://www.histsamf.dk/?page_id=327

 

 

www.danmarkshistorien.dk

Arkivalier, billeder, bøger, museumsgenstande, udklip mv.

Historikerportalen.dk  (se selv deres introduktion på velkomstsiden Virker pt. ikke )

Historisk tidsskrift   - Er allerede introduceret ovenfor under fagbibliografier. God samling af links.

History On-Line

WWW Virtual Library

 

Links til historiske kilder:

Internet Ancient History Sourcebook

Internet Medieval Sourcebook

Internet Modern History Sourcebook

Historical Text Archive

Eurodocs (Primary Historical Documents from Western Europe)

 

Diplomatarium Danicum inkl. Danmarks riges breve (oversættelse)   - Officielle danske breve indtil 1400.

 

 

Og så der jo også denne her:

Kalkmalerier.dk

 

24.10.2012